امروزه یکی از اجزای اصلی ساختمان ها آسانسور ها هستند به همین دلیل اطلاع از نکات کلیدی برای حفاظت از سلامت و امنیت افراد در داخل آسانسور بسیار مهم است. اگر شما نیز در زمینه آسانسور فعالیت دارید و یا این که در طول روز با آسانسور سر و کار دارید بهتر است به نکاتی که در ادامه این مقاله ذکر می کنیم توجه کنید تا از بروز خطر جلوگیری نمایید.
آسانسور چه انواعی دارد؟
آسانسور ها به کمک موتور الکتریکی فعالیت می کنند و در اندازه ها و انواع مختلفی وجود دارند. آسانسور از قطعات مهمی مانند ریل، موتور، کابین، تابلو و… ساخته می شود. در ادامه چند مورد از مهم ترین انواع آسانسور ها را با هم بررسی می کنیم.
آسانسور هیدرولیک
یکی از انواع آسانسور، آسانسور هیدرولیک نام دارد که از موتور الکتریکی، پمپ فشار روغن و جک هیدرولیک ساخته می شود. تمامی اجزاء این آسانسور در چاهک آسانسور و زیر کابین قرار می گیرد. برای ساختمان های تازه ساز و زیر ۵ سال ساخت استفاده می شود. جک هیدرولیک و ویژگی های فنی این آسانسور موجب می شود در امنیت بالا برود و خطر برق گرفتگی را کاهش دهد.
بالابر آسانسور هیدرولیک مجهز به شیرهای قفل کن در مسیر رفت و برگشت است که باعث می شود در صورت پارگی شلنگ هیدرولیک، کابین به صورت کامل متوقف شود و احتمال سقوط را از بین ببرد. در زمان استفاده کاملا نرم حرکت می کند در نتیجه استهلاک کم، قابلیت جا به جایی بارهای سنگین، فضای داخلی زیبا و شیشه ای، بدون نیاز به موتورخانه در پشت بام و همچنین امنیت بالا در زمان زلزله را به همراه دارد. استفاده از این نوع آسانسور برای ساختمان های زیر ۵ طبقه گزینه عالی به حساب می آید.
آسانسور کششی
یکی از قدیمی ترین و پر استفاده ترین آسانسور ها در محیط های خانگی و اداری، آسانسور کششی نام دارد. در این نوع آسانسور به علت اصطکاک موجود بین سیم بکسل و شیار فلکه کششی که چرخش آن به وسیله سیستم محرک انجام می شود، حرکت اتفاق می افتد. از جمله عیوب این آسانسور می توان به عدم دسترسی آسان به سیستم های داخلی آسانسور و قیمت زیاد آن اشاره کرد.
آسانسور حمل بار
همانطور که از نام این آسانسور مشخص است برای حمل و نقل بار از آسانسور حمل بار استفاده می شود و فضای بزرگی را به خود اختصاص می دهد. توان این نوع آسانسور ها چندین برابر آسانسورهای حمل مسافر است و بدنه داخلی آن ها در برابر فرسایش مقاومت خوبی دارد. برای افزایش امنیت این آسانسور، پنل های دیوار از جنس فولاد با ضخامت چهارده میلی متر است و علاوه بر این در داخلش از چوب گردو استفاده می شود.
درب های آسانسور های حمل بار سگین و تقویت شده اند و کف آن ها دقیقا برای بارهای سنگین ساخته شده اند. جنس کف آن ها از فولاد غیر لغزنده است که گاهی اوقات نیز با پوششی پلاستیکی و غیر لغزنده فرش می شوند. کنار هم قرار گرفتن تمامی این ویژگی ها باعث بالا رفتن امنیت آسانسور و افزایش دوام آن می شود.
آسانسور کارگاهی
در محیط های کارگاهی و برای حمل ابزار، مصالح و افراد از آسانسور های کارگاهی استفاده می شود. امنیت این نوع آسانسورهای زیاد است و چون از لحاظ اقتصادی بصرفه است استفاده از آن در زمان حمل افراد و مصالح و … باعث صرفه جویی قابل توجهی در هزینه های کلی ساخت و ساز می شود. این نوع آسانسور ها محدودیت ارتفاع ندارند و در برج های بلند نیز می توان از آن ها استفاده کرد. از آسانسور کارگاهی در موارد زیر می توان استفاده کرد:
- راه سازی
- معدن
- ساختمان سازی
- بخش فلز و فولاد
- بنادر و کشتی سازی
- کارگاه های مربوط به ساخت پل و تونل
- کارگاه های مربوط به صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
- کارگاه های مربوط به مرمت آثار باستانی
مزایا و ویژگی های آسانسور کارگاهی عبارتند از: سرعت مناسب، افزایش ارتفاع به میزان لازم، عدم نیاز به زیرساز و امنیت بالا. برای افزایش امنیت این نوع آسانسورها در هنگام نصب و اجرای آن باید از محافظ دکل، نرده امگا، سامانه فرود اضطراری، سوییچ های ایمنی، ایست مکانیکی در بالای دکل و … استفاده بشود.
برای حفظ ایمنی و سلامت خود در رابطه با آسانسور به نکات زیر توجه فرمایید.
اگر جزء افرادی هستید که زیاد از آسانسور استفاده می کنید باید به نکات ایمنی برای حفظ سلامت خود عزیزان تان توجه داشته باشید تا در زمان حوادث مختلف بتوانید از خود حفاظت نمایید. در ادامه چند مورد از این نکات مهم را با هم بررسی می کنیم.
- در زمان نظافت آسانسور باید مراقب باشید آب وارد چاه آسانسور نشود.
- برای حمل بار و اثاثیه فقط از آسانسور های بزرگ با درب ۹۰ استفاده کنید.
- در زمان استفاده از آسانسور به نوع کاربری آن یعنی حمل مسافر، باربری و … توجه داشته باشید.
- در زمانی که ساختمان خالی است بهتر است از آسانسور استفاده نکنید.
- هیچ نوع مانعی را جلوی درب های اتوماتیک آسانسور قرار ندهید و مانع از باز و بسته شدن آن نشوید.
- در زمان بروز حوادث مختلف مانند آتش سوزی، زلزله و … از پله ها برای عبور و مرور استفاده کنید.
- در زمان ورود به آسانسور مطمئن شوید کابین آسانسور در مقابل شما قرار دارد و رو به کابین وارد آسانسور شوید.
- به کودکان یاد دهید چگونه از آسانسور استفاده کنند اما هرگز اجازه ندهید به تنهایی از آن استفاده کنند.
- فقط یکبار دکمه بیرونی آسانسور را بزنید. فشار دادن مکرر این دکمه باعث آسیب به آسانسور می شود.
- در زمان قطع برق معمولا آسانسور در طبقه هم تراز با یک طبقه توقف می کند اما ممکن است گاهی اوقات این اتفاق نیفتد. در این صورت فرد به خاطر استرسی که دارد دچار تنگی نفس می شود و طبق گزارش ها اکسیژن موجود در آسانسور هیچگاه تمام نمی شود. در چنین شرایطی باید سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید و دکمه آژیر آسانسور را بزنید و یا افراد داخل ساختمان را صدا بزنید و برای خروج از آسانسور عجله نکنید تا از بروز خطرات و آسیب های احتمالی جلوگیری شود.
در این مقاله درباره آسانسور ها و برخی از نکات ایمنی در رابطه با استفاده از آسانسور با یکدیگر صحبت کردیم. امیدواریم در هنگام بروز حوادث این چنینی بتوانید آرامش خود را حفظ کرده و با سلامتی کامل از آن خارج شوید.